What Matters Cover Image
Misiune

Poate ar trebui să ne întoarcem cu privirea în urmă cu mai bine de un deceniu, înainte de a fi Extrude Studio, înainte de a fi devenit noi înșine ceea ce suntem azi, oameni, familiști, făuritori de case, făuritori de vise, pentru a începe să povestim despre misiunea noastră. Atunci, când gândurile noastre încercând să își găsească locul în lume luau naștere, se refăceau, se prefăceau, cu scopul mai degrabă intuit și prea puțin lămurit de a face să ne fie bine, nouă, celor dragi, în jurul nostru pretutindeni.

S-ar putea crede că exercițiul economic în sine, realizarea nemijlocită a profitului justifică pe deplin existența unei firme și activitatea ei de orice natură și prin orice mijloace pentru a-și atinge scopul. Poate că așa este, pentru unii.

Însă e mult, e mult mai mult. Este ceea ce suntem, sunt aspirațiile noastre care capătă forma pe care le-o dăm. E felul nostru de a vorbi cu lumea, de a ne spune povestea, și de a o împleti cu toate celelalte povești, spuse sau nespuse. E modul pe care l-am ales de a ne regăsi și noi în marea poveste a lumii avînd conștiința nemijlocită că dacă facem lucrurile bine, vom însemna și noi, ceva.  Și casele noastre, și parcurile noastre și hotelurile noastre, toate.

Sunt multe lucrurile din jurul nostru de care putem să fim nemulțumiți. Mai exact, sunt pretutindeni. Însă sunt și mai multe lucrurile de care putem fi mulțumiți. Mai exact, pretutindeni. Înțelegem la Extrude Studio că este datoria noastră să scoatem la iveală ceea ce este acolo, ceea ce este frumos. Prin gândurile noastre, prin aspirațiile noastre, prin proiectele noastre.

Nu este un secret că locuim într-o țară mai degrabă îngreunată și încetinită de prejudecăți de toate felurile, morale, estetice sau funcționale. Dacă închidem ochii însă și căutăm lăuntric, vom înțelege că totul nu-i decât o mare neînțelegere. Totul e bine, sau cel puțin ar putea fi. Prin proiectele noastre dorim la rândul nostru să aducem lumină, să aducem clarificări, pentru ca oamenii să înțeleagă cum Locuirea poate să arate, să se simtă, să ne împlinească. Cum merităm cu toții să locuim, în case, în spațiul public, la locul de muncă.

Înțelegem că este datoria noastră la Extrude Studio în particular și a tinerilor arhitecți din România în general să aducă corecturi arhitecturii iresponsabile practicate în general în țara noastră în ultimele decenii. Nu judecăm cum am ajuns aici. Știm însă că putem mai bine. Nu vom putea schimba felul în care arată arhitectura românească a zilelor noastre. Nu într-un an sau doi. Evoluția fenomenului arhitectural este un proces organic care evoluează pe parcursul mai multor decenii sau chiar secole. Însă putem seta repere, putem alături de alți tineri arhitecți cu viziune limpede și responsabilă să stabilim direcții pentru evoluția viitoare a arhitecturii românești.

Dorim să ajutăm la reformarea arhitecturii românești contemporane, să reatribuim valențele estetice specifice fenomenului arhitectural, să revitalizăm arhitectura de consum cu funcționalitate îndoielnică, care, pe nesimțite a pus stăpânire pe casele noastre, pe orașele noastre, pe țara noastră.

Pentru că ne dorim să fie bine, pentru că ne dorim o țară care să oglindească aspirațiile de bunăstare și frumos la care toți oamenii deopotrivă sunt îndreptățiți.

Loading GIF